MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

HAC

<< 1630 >>

DEVAM: 22- Nebi (s.a.v.)'in, Ashabıyla Hac için ihrama Girmesi, Kurban Getirmeyenlerin Bunu Umreye Çevirmesi ve Bu Konudaki ihtilaflar

 

14. Suraka b. Malik

 

- - (-)

11332 (1)- Surab der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Umre ile hac kıyamete kadar birbirine girmiştir'' buyurdu. Veda haccını da hacc-ı kıran olarak (umre ile haccı bir ihramla) yaptı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (2/154) rivayet etti.

 

 

 

11333 (2)- Suraka b. Malik b. Cu'şum der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vadide (Zul-Huleyfe'de): ''Umre ile hac kıyamete kadar birbirine girmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (6595) rivayet etti.

 

 

 

11334 (3)- Su rab b. Malik b. Cu'şum der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bu şekilde (hac ile birlikte) yapacağımız umre, sadece bu yıla has bir şey mi yoksa sonsuza kadar geçerli mi kalacak?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aksine sonsuza kadar öyle kalacak'', buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/178) rivayet etti.

 

 

 

11335 (4)- Surab b. Malik b. Cu'şum der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bu şekilde (hac ile birlikte) yapacağımız umre, sadece bu yıla has bir şey mi yoksa sonsuza kadar geçerli mi kalacak?" diye sorduğumda, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sonsuza kadar öyle kalacak'', buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15. Sebre b. Ma'bed el-Cuheni

 

- - (-)

11336 (1)- Rabi' b. Sebre, babasından bildiriyor: Veda haccı için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Medine'den yola çıktık. Usfan'a ulaştığımızda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Umre ile hac birbirine girmiştir'' buyurdu. Suraka b. Malik -veya Malik b. Suraka; ismi konusunda ravi Abdulaziz tereddüt etmiştir-: "Ey Allah'ın Resulü! Bize henüz bugün doğmuşuz gibi öğret! Umre ile haccın birbirine girmesi sadece bu yıl için midir, yoksa sonsuza kadar öyle mi kalacaktır?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilakis sonsuza kadar öyle kalacaktır'' buyurdu. Mekke'ye vardığımızda Kabe'yi tavaf ettik, Safa ile Merve arasında sa'y yaptık. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlarla mut'a (evliliği) yapabileceğimizi söyledi. Daha sonra yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Belli bir süreliğine olmadıktan sonra kadınlar kabul etmiyor" dediğimizde: ''0 zaman öyle yapın'' buyurdu.

Bunun üzerine bir arkadaşımla birlikte kadın aramaya çıktık. Her birimizde bir hırka vardı. Bir kadının yanına girdik ve birimizle evlenmesini teklif ettik. Kadın arkadaşımın hırkasına bakınca benim hırkadan daha güzel buluyor, ancak bana bakınca beni arkadaşımdan daha genç görüyordu. Sonunda: "Onun hırkasının yerine bunun hırkasını alınm" dedi ve beni seçti. Bendeki hırka karşılığında onunla on günlüğüne evlendim ve o gece yanında kaldım. Diğer gün sabah Mescid'e geldiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberin üzerindeydi ve: ''Her kim bir sÜreliğine bir kadınla evlenmişse bedel olarak belirlediği miktarı ona versin ve geriye kalam almasın. Sonra da ondan ayrılsıni zira Allah böylesi bir nikahı (mu(ayı) size kıyamete dek haram kıldı'' buyuruyordu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1801) ve Darimi (1857) rivayet ettiler.

17903 (9)'da tekrar edecektir.

 

 

 

11337 (2)- Rabi' b. Sebre el-Cuheni, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hac için çıkmıştık. Umremizi yaptıktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlardan faydalanabilirsiniz'' buyurdu. Biz de faydalanmayı evlenme olarak görüyorduk. Kadınlarla evlenmeyi teklif ettik, ama belirli bir süreliğine olmadıktan sonra evlenmeyi kabul etmediler. Durumu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattığımızda: ''0 zaman öyle yapın'' buyurdu.

 

Bunun üzerine amcaoğullarından biriyle birlikte kadın aramaya çıktık. Her birimizde bir hırka vardı. Onun hnkası benimkinden daha yeniydi, ama ben ondan daha gençtim. Bir kadının yanına girdik ve birimizle evlenmesini teklif ettik. Kadın benim gençliğimi, amcaoğlumun da hırkasını beğendi. Sonunda: "Onun hırkasının yerine bunun hırkasını alırım" dedi ve beni seçti. Bendeki hırka karşılığında onunla on günlüğüne evlendim ve o gece yanında kaldım. Diğer gün sabah Mescid( -i Haram)'a geldiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kapı ile Hacer-i Esved arasındaydı ve: ''Ey insanlar! Kadınlardan faydalanmanız için sizlere izin vermiştim. Ancak Allah böyle bir nlkahı (mutayı) size kıyamete dek haram kıldı. Her kimin yanında böylesi bir kadın varsa onu serbest bıraksm ve ona verdiğinden bir şey geri almasın'' buyuruyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3400-06), İbn Mace (1962) ve Nesai (6/126) rivayet ettiler.

17902 (8)'de tekrar edecektir.

 

 

16. Ebu Talha Zeyd b. Sehl

 

- - (-)

11338 (1)- İbn Abbas der ki: "Ebu Talha'nın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac ile unıreyi bir arada yapmıştır."

 

[Sahih]

 

 

 

11339 (2)- İbn Abbas der ki: "Ebu Talha'nın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac ile umreyi bir arada yapmıştır.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1416, 1419) rivayet etti.

 

 

 

17. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

- - (-)

11340- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (müşrikler tararafından) haccına izin verilmez endişesiyle hac ile umreyi birlikte (hacc-ı kıran) yaptı ve: ''Şayet haccı yapamazsakı umre yapmış oluruz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/235, 236) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed mürsel olarak rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Yunus b. el-Haris isimli kişiyi İbn Hibban ve başkaları tevsik etmişlerdir. Ahmed ve başkaları ise zayıf addetmiştir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda Haccında olmasına rağmen "Beytullah'dan mahrum edilme endişesiyle" şeklindeki ifadenin ne anlam ifade ettiğini anlayamadım. Her şeyin en doğrusunu bilen Yüce Allah'dır."